Ontwikkeld door
SERV

De productie én verwerking van kunststoffen is in Vlaanderen een belangrijke economische sector. Deze sector kampt met een tekort aan geschoold personeel. Nieuwe medewerkers hebben geen voorkennis van kunststofverwerking. Door de vergrijzing wordt ook nog een grote uitstroom van oudere medewerkers verwacht en kan de vervanging van personeel door kandidaten met een geschikt profiel op termijn een acute zaak worden.

Context

Op vraag van de paritaire vzw WVOK die opleidings- en tewerkstellingsinitiatieven in de kunststofverwerkende industrie ondersteunt, verrichtte de Stichting Innovatie & Arbeid in 2013 een onderzoek binnen kunststofverwerkende bedrijven. Het onderzoek vond plaats bij 15 grotere en kleinere kunststofverwerkende bedrijven, verspreid over Vlaanderen. De bestudeerde bedrijven maken (half) afgewerkte producten die later door klanten bewerkt of verwerkt worden in hun eigen producten. Drie verschillende belangrijke verwerkingstechnieken komen in de bestudeerde bedrijven aan bod: spuitgieten, thermovormen en extrusie en hun afgeleide technieken.

Aanpak

Basistraining dankzij productieverantwoordelijken

De twee productiemanagers zijn betrokken bij de interne basistraining in spuitgieten en thermovormen. Het zijn experten die het vak kunnen uitleggen in een begrijpelijke taal. Ze hebben geen achtergrond van kunststofverwerking, maar hebben hun beroep hier al doende geleerd.

Interne on the job opleiding thermovormen

Eén van de werknemersafgevaardigden werd on the job opgeleid. Hij leerde vooral door te kijken en te doen. Hij leerde de temperatuur regelen, matrijsbodems en logoblokjes wisselen, kleine machine-ombouw e.d.