Ontwikkeld door
Stichting Innovatie & Arbeid

Telewerken goed organiseren is meer dan medewerkers een laptop geven en ze thuis laten werken. Telewerken invoeren in je onderneming of organisatie is complex en vraagt dat je beslissingen neemt over heel wat items. De gesprekskaart telewerken helpt je daarbij. 

Context

Telewerken was voor corona al een gangbare praktijk in heel wat Vlaamse ondernemingen en organisaties. Sinds corona raakte telewerken nog verder verspreid. Ondernemingen en organisaties bekijken nu of ze dat in de toekomst zullen blijven doen. Maar hoe pak je dat het beste aan? Laten we beginnen met een goed gesprek.

Aanpak

Met deze gesprekskaart willen we het gesprek over werkbaar en productief telewerken in ondernemingen en organisaties ondersteunen. Telewerken bevat allerlei aspecten die de nodige aandacht vereisen. Hoe organiseer je telewerken? Wie kan wel en wie kan niet telewerken? Hoe zorg je ervoor dat medewerkers een hecht team blijven vormen? Hoe geef je leiding vanop afstand? Hoe maak je afspraken over productiviteit en deadlines? Hoe zorg je voor een gezonde werk-privé balans, voorgezonde telewerkplekken? Hoe gaat het kantoor er uit zien?

Concreet materiaal

Op basis van de website Telewerken selecteerden we 7 items die aan bod komen in deze gesprekskaart.

De gesprekskaart telewerken is voor iedereen die betrokken is bij telewerken. Het management, HR, leidinggevenden, telewerkers, telewerkers in spé, werknemersvertegenwoordigers, (sectorale)consulenten, …

De medewerker/telewerker staat weliswaar centraal, maar iedereen heeft een rol om telewerken werkbaar én productief te organiseren.

Met deze gesprekskaart komen alle aspecten van telewerken in beeld en leer je van elkaar. Regelmatig met elkaar in gesprek gaan, helpt om inzicht te krijgen en eventuele problemen te voorkomen.

Beschikbaar

De gesprekskaart, handleiding en tips voor een duurzaam telewerkbeleid vind je hiernaast.
Je kan een gedrukte versie van de gesprekskaart aanvragen bij Lotte Verplancke of Brigitte Lauwers.
Om je telewerkbeleid uit te werken kan je ook beroep doen op ondersteuning door de Vlaamse overheid. Hiernaast vind je een link naar alle informatie over de werkbaarheidscheques en/of verhoging KMO-portefeuille.