Berg ook thuis je laptop op

Als je thuiswerkt, kan het lastig zijn om de grens tussen je werk- en je privéleven te trekken. Als je thuiswerkt vul je kantoortijden al eens flexibel in. Dat betekent soms een uurtje later beginnen, maar vaker een uurtje later doorwerken om toch die opdracht nog af te werken. In principe is dat prima en kan het perfect, maar het kan je werk-privébalans wel danig overhoop halen.

Ben je altijd met je werk bezig? Heb je soms het gevoel dat je jezelf voorbij rent? Beantwoord je ook ’s avonds en in het weekend je mails? Gaat de tijd die je niet moet pendelen op aan alleen werk? Zorg ervoor dat je regelmatig tot rust komt en afstand kan nemen van je werk.

Zo vermijd je stressklachten en een burn-out

  • Zet op je smartphone de meldingen van werkmails na een bepaald uur uit. Anders word je hier tijdens je privétijd blijvend door geprikkeld en ga je die mogelijks zelfs beantwoorden (niet zo leuk voor je huisgenoten, maar je ontneemt jezelf ook je ontspanning en herstel die je nodig hebt om duurzaam te werken).
  • Blokkeer in je privétijd meldingen van collega’s en andere contactpersonen van je werk.
  • Moet je toch eens overwerken (dat overkomt ons allemaal wel eens), verwacht dan niet dat anderen hetzelfde doen. Mail je buiten de werkuren, voeg dan voor de zekerheid ‘niet dringend’ toe in de ontwerpregel. Zo respecteer je de werk-privébalans van je collega en creëer je geen foute verwachtingen. Wees ook bewust van het effect van jouw gedrag op anderen. Als je ’s avonds laat nog werkt of mailt, kan je andere collega’s de indruk wekken dat dit gangbaar is, dat dit verwacht wordt.
  • Maak op het einde van je werkdag een werkplanning op voor de komende dag of week. Wat heb ik vandaag gedaan? Heb ik alle taken afgerond? Welke taken zijn er bijgekomen? Wat is blijven liggen en moet ik opnieuw inplannen of kan ik schrappen? Wat staat morgen op de agenda? Welke taken moeten eerst gebeuren? Maak op basis van de antwoorden een planning op.
  • Om je thuiswerkdag echt af te sluiten, kan je een duidelijk signaal kiezen waarmee je elke werkdag afsluit. Zet bv. een wekker, spreek af met je huisgenoten wanneer je stopt met werken (en hou je daar aan) of zet een muziekje op dat voor jou aangeeft dat de werkdag erop zit..
  • Leg je werklaptop, notities, dossiers na je werkdag uit het zicht. Zo wordt je niet telkens herinnerd aan het werk dat nog wacht.
  • Sluit ook fysiek af. Zo voel je aan den lijve dat je werktijd erop zit. Neem een douche, ga buiten in het zonnetje zitten, loop een blokje om of haal de kinderen van school en stop even aan het speelpleintje.