Over thuiswerken en connectiviteit, ook in coronatijden

De treinen en autosnelwegen zijn nog altijd zo goed als leeg. Pendelaars blijven massaal in hun kot en werken van thuis uit. We doen ons werk online, we bellen, skypen, zoomen, we leren via webinars en online cursussen, we delen agenda’s en we ontmoeten elkaar in whatsappgroepen om het praatje aan de koffieautomaat te vervangen. Tegelijk runnen we het huishouden, voeden we kinderen op, doen aan pre-teaching en zijn we mantelzorger voor ouders of buren.

De grens tussen werken en privé wordt voor heel veel mensen vaag. Ook na ‘de werkuren’ worden berichten gestuurd/ontvangen, worden mails nog even vlug beantwoord.

Meer of minder stress?

Zes op de tien werknemers zeiden voor de coronacrisis dat ze na hun werkuren e-mails van het werk behandelen. Wie vaak of altijd e-mailt na de werkuren heeft een hogere kans op werkstress en ook de werk-privébalans is moeilijker te bewaken. Het effect van digitale verbinding is duidelijk zichtbaar, maar wel minder groot dan de impact van werkdruk. De idee dat door connectiviteit werkstress en de werkprivébalans kunnen verlicht worden zien we door de cijfers niet bevestigd.

Vage of strakke scheiding tussen werk en privé?

Beantwoord je met plezier om 10 uur ’s avonds nog een mail van een collega of klant? Of wordt je kregelig van een late vraag van jouw leidinggevende via je smartphone? Wellicht ben je in het eerste geval een integrator en in het tweede geval eerder een segmentor.

Deze voorkeur kan bepalen welke houding men heeft tegenover het gebruik van ICT na de werkuren, of de mate waarin men geconnecteerd wil blijven. Voor segmenters is digitale connectie vooral storend, voor integrators is niet kunnen verbinden enerverend.

Het is geen competitie

Werknemers en bedrijven moeten weten dat het ene profiel is niet beter dan het andere, het ene profiel niet meer gemotiveerd of betrokken is dan het andere. In een tijd waarin thuiswerken geen keuze is, is het verstandig om in een eerlijk gesprek na te gaan waar werknemers zich situeren op de as integrator – segmentor. Op die manier kan je goede afspraken maken en spanningen vermijden.

Meer info: Snel nog even antwoorden