Nieuwe getuigenissen werkbaar werk

Er zijn twee nieuwe filmpjes in de reeks die de Stichting Innovatie & Arbeid laat maken rond werkbaar werk. Ontdek hoe Unit-T zijn werknemers laat leren om te groeien en laat je inspireren door de getuigenis van STAS over goed organiseren.

Beter worden in de dingen die je doet bij Unit-T

Unit-T is een jonge (2018) joint venture tussen Telenet en Solutions 30 België. Zij zijn marktleider in digitale oplossingen voor telecom, ICT & retail, security en energy. Unit-T zet in op opleiding en leren. Zij willen dat medewerkers niet alleen weten wat ze moeten doen maar ook dat ze hun kennis voortdurend verruimen. Zo kan het bedrijf gelijke tred houden met de nieuwste technologie.

Voor hun technici werd een leertraject uitgewerkt. Nieuwe technici volgen eerst een basisopleiding die focust op de kerntaken. Daarna lopen zij stage onder begeleiding van een mentor. Ten slotte is er een certificering van hun kennis en vaardigheden.

Tristan Coppens, HFC Network Engineer vindt de opleiding vooral effectief omdat er een goede afwisseling is tussen theorie en praktijk en omdat je steeds met vragen bij collega’s terecht kan. Bij Unit-T leer je dan ook vooral op de werkplek. Dat ‘al doende leren’ wordt ondersteund met een eigen ontwikkelde E-learning en cursussen, via een community (de hive), in-field assistentie en mentorschap.

Nele Himschoot, HR manager Unit-T verwoordt het zo: “medewerkers die beter worden in de dingen die ze doen, dat heeft altijd effect. Elke opleiding levert een waardevol idee op waar je mee aan de slag kan.”

Meedenken, mee ondernemen bij STAS

De 500 werknemers bij STAS maken elk jaar 3000 trailers. Dat doen ze zonder manager. STAS ontwikkelde een organisatiestructuur waarin iedereen operationeel betrokken is in een squad. Squads kunnen multi-disciplinaire teams of projectteams zijn. Zo heb je alle kennis rond de tafel en kan je projecten op de beste manier aanpakken. Op de dagelijkse squadmeetings worden veel problemen vaak preventief opgelost. Volgens Pieter-Jan De Man, directeur bij STAS, is iedereen operationeel betrokken en weet je daardoor heel goed wat er leeft.

Werkdruk ontstaat wanneer steeds dezelfde problemen terugkeren en je er niets aan kan doen. Op zo’n momenten kan je niet op een traditionele manier leiding geven. Medewerkers nemen hun verantwoordelijkheid en zoeken mee naar een oplossing. De value van STAS is: mee mogen denken, mee mogen ondernemen.

Deze manier van werken is een win-win voor het bedrijf en de werknemers. De doorlooptijden werden korter en de productie steeg. Dat leidde niet tot meer werkdruk, integendeel. De tevredenheid onder medewerkers steeg met 11%. Deze nieuwe organisatie van het werk is enkel maar mogelijk als je een familie-eigenaar hebt die zegt ‘dat lijkt me een goed idee’. Want daar start het hele veranderingsproces.

 
 

Contact