Masterclass Werken met goesting

Werken met goesting? Hoe pak je dat aan? Hierover maakte de SERV-Stichting Innovatie & Arbeid in samenwerking met Anasta een masterclass. In deze masterclass staan we stil bij de 3G’s: een gezonde en veilige werkplek, gelijke kansen en gemotiveerde medewerkers. Als je als bedrijf of organisatie daarmee aan de slag gaat, zorg je er niet alleen voor dat werk werkbaarder is maar ook dat medewerkers met goesting blijven werken tot aan hun pensioen. Ze voelen zich meer betrokken bij het bedrijf met als resultaat betere prestaties. Via deze masterclass willen we leidinggevenden sensibiliseren over het belang van werken met goesting.

Gezonde en veilige werkplek

Een gezonde en veilige werkplek creëren voor de medewerkers is belangrijk. Als werkgever moet je daarmee aan de slag maar ook van medewerkers wordt verwacht dat ze de veiligheidsvoorschriften van de organisatie onderschrijven en zich ernaar gedragen. Als werkgever wil je uiteraard dat je medewerkers gezond en veilig werken zodat medewerkers niet ziek worden en onnodige risico’s nemen. Preventie staat hierbij centraal, voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Het inzetten van een veilige en gezonde werkplek geeft alvast meerdere voordelen voor het bedrijf en de medewerkers.

Gelijke kansen 

Met gelijke kansen bedoelen we dat iedereen ongeacht leeftijd of levensfase dezelfde kansen krijgt om te groeien, te ontwikkelen en bij te leren. Gelijke kansen zorgen er niet alleen voor dat medewerkers duurzaam inzetbaar blijven maar ook dat medewerkers tot het einde van hun loopbaan blijven werken. 

Gemotiveerde medewerkers

Het is belangrijk om in een veilig en uitdagend klimaat te werken. Zorg voor een uitdagend takkenpakket waarbij werkstress tot een minimum wordt herleid. Stress ervaren is niet noodzakelijk negatief, sommige medewerkers hebben werkstress nodig om goed te kunnen functioneren. Stress wordt negatief wanneer de werkdruk blijft en de medewerker weinig mogelijkheden ziet om hiermee om te gaan. Wanneer werkstress blijft duren kan dit leiden tot gezondheidsproblemen zoals burn-out. 

Hoe aan de slag met deze masterclass?

Bij elke film/masterclass is er een handleiding. Je kan deze masterclass individueel online bekijken, maar je kan de video ook gebruiken in een groepsdiscussie of vorming. In de handleiding vind je vragen en discussietopics om de video te bespreken. 

Deze masterclass maakt deel uit een reeks van masterclasses. Zij behandelen telkens één thema van werkbaar werk. Deze masterclass hoort bij het thema werken met goesting.