Filmpjes werkbaar werk in crisistijden

De coronacrisis zet in alle bedrijven en organisaties het werk op zijn kop. In het kader van het project ‘Brug met het werkveld’ gingen we kijken hoe bedrijven/zaken werkbaar werk in coronatijden aanpakken. 

Laat je inspireren door de aanpak bij Wilms, Reynaers Aluminium, Sprint Transport en ‘t Kookdepot en ontdek hoe zij proberen snel te schakelen en creatief en innovatief in te spelen op deze ongekende uitdagingen:

 

  • Tine Ermgodts, HR- en duurzaamheidsmanager van Wilms NV rolluiken en zonnewering zorgde in het bedrijf voor zeer heldere communicatie. Volgens haar is de psychosociale belasting in de crisis groter omdat mensen angstiger en nerveuzer zijn. Zij engageren hun externe preventiedienst en een psycholoog om de mensen te ondersteunen. Tegelijk zorgen ze ervoor dat leidinggeven toch vanop afstand dichtbij kan zijn. Ze hebben alles wat ze gedaan hebben goed gedocumenteerd zodat ze bij een mogelijke tweede golf heel snel kunnen schakelen.
  • Ilse Broux, zaakvoerder van ’t Kookdepot in Diest kreeg vier dagen voor de opening van haar tweede winkel te horen dat België in lockdown ging. Maar er was veel begrip bij de leveranciers om de betalingen te spreiden in de tijd. Haar medewerkers gingen aanvankelijk in technische werkloosheid maar waren ook weer blij toen ze terug aan de slag konden. Er zijn nu geen opleidingen bij de leveranciers, dat vangen ze op door samen met het personeel de machines in de winkel te testen en dan samen alles op te eten. Ilse geeft toe dat ze ook genoten heeft van die 8 vrije weekends.
  • Peter Nauwelaerts, COO van Reynaers Aluminium in Duffel is tijdens de crisis heel nadrukkelijk aanwezig geweest op de werkvloer en heeft mee de handen uit de mouwen gestoken. Op die manier neem je de angst bij de medewerkers weg en maak je duidelijk dat werken wel veilig kan. Je moet duidelijke richtlijnen opstellen, maar ook luisteren naar de mensen. Zo zijn er bij hen meerdere modellen van mondmaskers beschikbaar en testen ze ook een afstand device uit. Medewerkers kunnen best autonoom werken, zijn scepsis tegenover thuiswerken is helemaal weg.
  • Alexandra Lumage, zaakvoerder van Sprint Transport in Houthalen vindt dat je positief moet blijven en er voor moet zorgen dat iedereen zich begrepen voelt. Zij heeft veel geleerd van collega-zaakvoerders, hoe zij het aanpakken, wat ze wel en niet doen. Opleiden van chauffeurs doen ze nu in een vrachtwagen waarin een plexiglazen wand werd geplaatst. Problemen los je op samen met het personeel, zij kennen de situatie het best.

Ben jij ook bezig met werkbaar werk voor jezelf en jouw medewerkers? Hoe pak je de werkdruk aan? Hoe zorg je voor meer leerkansen op de werkvloer? Organiseren jullie het werk anders om het werkbaarder te maken? Investeer je in een nieuwe manier van leidinggeven om de betrokkenheid te vergroten? Werk je aan een goede werk-privé balans? Doe je beroep op de werkbaarheidscheque? Of laat je je begeleiden in het kader van het DRIVE project van ESF?

En wil je je verhaal delen? Neem dan contact op met Brigitte Lauwers of Claudia Vigna

 
 
 
 

Contact