Aan de slag met werkbaar werk?

Volg één van de korte lunch & learns van achter je bureau, neem deel aan een webinar of kom af naar één van de events.
Vlieg je er graag meteen in? Dan zijn de direct-aan-de-slagfiches en de direct-op-weg-video’s echt iets voor jou!

Programma

12u. - 12.30 u.
17
april
2023

Ontvang een subsidie via de werkbaarheidscheque!

Catherine Bonnarens Departement Werk en Sociale Economie
Lunch & learn / Digitaal

Met de werkbaarheidscheque kunnen eenmanszaken, kmo's en grote ondernemingen (met minstens 1 werknemer) uit de profitsector en ook organisaties uit de socialprofitsector tot € 10.000 steun krijgen om knelpunten rond werkbaar werk binnen de organisatie in kaart te brengen en aan te pakken. De bedoeling is om zo de arbeidsomstandigheden duurzaam te verbeteren.

Schrijf je hier in

10 u. - 11 u.
20
april
2023

Welke ondersteuning biedt VDAB bij re-integratie na (langdurige) afwezigheid wegens ziekte?

Michele Lonneville - VDAB
Webinar / Digitaal

Werkhervatting na (langdurige) afwezigheid wegens ziekte. Dit komt aan bod:

  • hoe kan je als werkgever voorkomen dat werknemers met gezondheidsproblemen uitvallen?
  • welke ondersteuning bestaat er als werknemers na ziekte terug aan de slag willen?

Schrijf je hier in

12 u. - 12.30 u.
24
april
2023

De waarde van leren: Hoe pakt Kringwinkel Hageland dat aan?

Erik Vanhove - Kringwinkel Hageland
Lunch & learn / Digitaal

Ongetwijfeld ben jij al overtuigd van de voordelen van opleiding. Maar besef je ook de waarde die het voor je medewerkers heeft?
Kringwinkel Hageland wel. Daarom werden ze enkele jaren geleden een ‘leerbedrijf’.
In deze lunch & learn ontdek je waarom ze deze stap zetten en de impact ervan op hun medewerkers.

Schrijf je hier in

9.30 u. - 11 u.
27
april
2023

Werkhervatting na burn-out. Re-set van AMS zet je op weg. Hoe ga je als onderneming om met een heropstart na langdurige afwezigheid? En hoe doen andere ondernemingen het?

Eva Geluk - Antwerp Management School
Ervaringen delen met andere ondernemingen / Hybride

Welke hefbomen maken dat medewerkers na burn-out duurzaam hun werk hervatten? Welke noden en behoeften hebben deze werknemers tijdens de re-integratie? Eva Geluk van AMS stelt het wetenschappelijk gestoelde instrument Re-set voor dat hierbij kan ondersteunen. Daarnaast ga je ook met andere ondernemingen in gesprek over hun ervaringen en hoe zij het aanpakken.

Schrijf je hier in

12 u. - 12.30 u.
2
mei
2023

Begeleid de terugkeer na een burn-out met de Re-Integratiebalans van UGent

Kelly Verheye - Emino
Lunch & learn / Digitaal

De ‘Re-integratiebalans’ is een tool die werkenden, werkgevers en jobcoaches toelaat om de kwaliteit van re-integratie na burn-out te monitoren en te verbeteren. Kelly Verheye van Emino licht deze tool toe.

Schrijf je hier in

14 u. - 16.30 u.
4
mei
2023

Motiveren zonder controleren

Hermina Van Coillie – Flourish, TIM-theater
Event/fysiek

Motiveren zonder controleren. Hoe doe je dat? De zelfdeterminatietheorie (ZDT) is een recente motivatietheorie die iets zegt over waarom we doen wat we doen, wat de impact is van de doelen die we hebben en waar we onze energie vandaan halen. Motiveren en opvolgen zonder controleren kan. geeft handige kapstokken over hoe je dat kan doen, ook op de werkvloer.

Hermina Van Coillie is motivatie-expert, werkzaam aan KULeuven,zaakvoerder bij Flourish en co-auteur van het boek ‘Motiveren zonder controleren’. Ze begeleidt al jaren teams, leidinggevenden en organisaties, en brengt hen dankzij de basisprincipes van zelfdeterminatie (ZDT) en verbindende communicatie naar hun optimaal functioneringsniveau. Het geheel wordt extra op smaak gebracht door TIM-Theater.
Inschrijven kan tot uiterlijk 28 april.

Schrijf je hier in

12 u. - 12.30 u.
8
mei
2023

People first

Roeland Van Dessel
Lunch & learn / Digitaal

De wereld verandert in sneltempo, en dat heeft zo zijn gevolgen voor de arbeidsmarkt. Maar wat is er nu eigenlijk allemaal aan het veranderen? Wat speelt er in de hoofden van de werkende mensen? Wat maakt dat zij ’s ochtends vrolijk en gemotiveerd uit hun bed springen om aan de slag te gaan? Of net niet? En vooral: hoe kunnen hierop inspelen? Zodat we niet alleen vanuit het HR-beleid, maar samen met alle stakeholders (overheid, sociale partners en de medewerkers zelf) kunnen werken aan een aanpak die future proof is en constructief bijdraagt aan een verhoging van de tewerkstellingsgraad én de werkbaarheidsgraad?
Het boek People First bevat zeker niet alle antwoorden, maar de 8 sleutels voor een futureproof arbeidsmarkt geven alvast een verfrissende kijk op de loopbaan van vandaag en morgen.

Schrijf je hier in

16 u. - 17.30 u.
9
mei
2023

Recht op deconnectie: hoe ga je ermee om als onderneming? En hoe doen andere ondernemingen het?

Sinds de arbeidsdeal 2022 moeten werkgevers met minstens 20 werknemers het recht op deconnectie beschrijven in de ondernemings-cao of het arbeidsreglement. Uiterlijk tegen 1 april 2023 moeten afspraken gemaakt te worden over het recht om onbereikbaar te zijn na de werkuren.

De teller voor langdurig verzuim staat momenteel op 500.000 werknemers en dit aantal blijft maar stijgen. Bij ruim een derde (35%) is er mentale overbelasting in het spel. Dat veel mensen voortdurend geconnecteerd zijn en geen afstand meer kunnen nemen, zit daar zeker voor iets tussen. Volgens onderzoek blijkt 64% van de Belgische werknemers last te hebben om te deconnecteren na de werkuren en tijdens vakantieperiodes.
Misschien worstel jij ook met vragen zoals:

  • Moet ik dan als werkgever de servers helemaal lam leggen na de kantooruren ?
  • Hoe blijft de continuïteit van de organisatie dan gewaarborgd ?
  • Hoe ga ik hier praktisch mee aan de slag ?
  • En hoe pakken andere ondernemingen dit aan ?

Skill Builders geeft graag een helder antwoord op deze en andere vragen en licht dit toe adhv concrete acties.
Inschrijven kan tot uiterlijk 2 mei.

Schrijf je hier in

12 u. - 12.30 u.
15
mei
2023

Je onderneming in beweging met 10.000 stappen. Hoe doe je dat?

Annelies Vandenberghe - Gezondleven
Lunch & learn / Digitaal

Mensen die voldoende bewegen, geven zichzelf het mooiste cadeau. De voordelen ervan zijn amper bij te houden. Stap voor stap bereik je niet alleen een goede gezondheid, je voelt je ook beter in je vel, je slaapt beter – en stapt dus minder vaak met het verkeerde been uit bed. Hoe kan je hier als onderneming samen een toffe uitdaging van maken? Annelies Vandenberghe van Gezondleven zet je op weg.

Schrijf je hier in

12 u. - 12.30 u.
22
mei
2023

Job Redesign: hoe pakt Kim’s Chocolats dat aan?

Anja Pelgrims - Kim’s Chocolats
Lunch & learn / Digitaal

Een groot knelpunt voor veel ondernemingen is momenteel een personeelstekort. Hier is geen pasklaar antwoord voor, maar één van de mogelijkheden is het ‘herdenken’ van jobs ofwel job redesign. En dat zowel naar inhoud van de jobs als naar de context. Hoe kan job redesign helpen bij een betere instroom en retentie van medewerkers?
In deze lunch & learn ontdek je hoe Kim’s Chocolats aan de slag ging met job redesign en de impact ervan op hun medewerkers.
Inschrijven kan tot uiterlijk 18 mei.

Schrijf je hier in

17 u. - 19.30 u.
25
mei
2023

Event in Industriemuseum Gent: preventie van stress & burn-out

Lien Van Rampelberg & Hendrik Delagrange - Stichting Innovatie en Arbeid
Event / Fysiek
Dit is een afterwork-event mét gratis kinderworkshops.

Een zorgvuldige aanpak voor preventie van werkstress is noodzakelijk, maar niet makkelijk te realiseren. Hoe kan je hier als onderneming op inzetten? Welke obstakels zijn er te overwinnen en hoe pak je die aan? In deze lezing lichten Lien Van Rampelberg en Hendrik Delagrange, onderzoekers bij de Stichting,  hun onderzoek ‘Uitdagingen voor werkstresspreventie in ondernemingen’ toe.

Aansluitend kan je de tentoonstelling ‘Burn. Van brandgevaar tot burn-out’ van het Gents industriemuseum bezoeken.. Het Industriemuseum pakt van 19 november 2022 tot en met 3 september 2023 uit met een nieuwe expo over veiligheid, gezondheid en welzijn op de werkvloer tussen 1800 en vandaag. Van brandgevaar tot burn-out, van arbeidsongeval tot ergonomie, van prikklok tot preventie.
Inschrijven kan tot uiterlijk 18 mei.

Schrijf je hier in

13.30 u. - 15 u.
30
mei
2023

Werkstress: hoe ga je er als onderneming mee om en hoe kan je het voorkomen? En: hoe doen andere ondernemingen het?

Lien Van Rampelberg & Hendrik Delagrange - Stichting Innovatie en Arbeid
Ervaringen delen met andere ondernemingen / Hybride

Een zorgvuldige aanpak voor preventie van werkstress is noodzakelijk, maar niet makkelijk te realiseren. Welke obstakels zijn er te overwinnen en hoe pak je die aan? Op basis van de bevindingen uit het onderzoek over werkstresspreventie van de Stichting Innovatie en Arbeid kan je ervaringen, tips en do’s en dont’s uitwisselen met andere deelnemende ondernemingen

Schrijf je hier in

Aan-de-slag-fiches/Werkbaar wint folder

Direct-op-weg-video’s